Smokepins
De handgemaakte rookpijpen van Smokepins zijn erg bijzonder. De rookpijpen zorgen er namelijk voor dat u, onder andere, vlees en vis kunt roken zonder al te veel gedoe. De rookpijpen zijn van hoge kwaliteit en u heeft keuze uit verschillende houtsoorten. De rookpijpen kunnen gebruikt worden in een kartonnen doos, plastic zak en rookoven. Met de rookpijpen kunt u stukken vlees en vis, tot een halve kilo, koud roken! De rookpijpen worden handgemaakt in Denemarken en zijn daardoor van hoge kwaliteit.
Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over de rookpijpen van Smokepins. Er wordt uitgelegd hoe de rookpijpen werken en u kunt heerlijke recepten en handleidingen vinden. Ook de geschiedenis van het bedrijf is op deze pagina terug te vinden.
Producten - Smokepins
Waarom vlees koud roken?
Koud roken geeft het vlees en de vis een fantastische rooksmaak! Koud roken is een oude methode om de houdbaarheid van vlees en vis te verlengen. Men kon dus langer genieten van het vlees of de vis door het koud te roken. Tegenwoordig rookt men voornamelijk vlees voor de unieke geur en smaak. De methode wordt dan ook vaak toegepast bij slagerijen en andere vleesspecialisten.
Als men vlees of vis koud rookt verdampt er water, waardoor het vlees zal krimpen. Bij kort roken krimpt het vlees rond de 2-3%, maar bij langdurig roken kan dit oplopen tot 30%!
De rookpijpen van Smokepins zijn ontwikkeld voor onder andere vissers en natuurmensen, maar de rookpijpen kunnen natuurlijk ook gebruikt worden door kookfanaten.
Zo gebruikt u de Smokepins
Bent u geïnteresseerd in dit fantastische product, dat wordt geprezen door zowel vissers als kookfanaten? De pijpen kunnen gebruikt worden voor het koud roken van een halve kilo vlees of vis. Als u meer vlees of vis wilt roken, is het het beste om het te verdelen in kleinere stukken.
Omdat Smokepins een Deens bedrijf is, is de video hiernaast in het Deens, maar u kunt deze alsnog bekijken om te zien hoe u het vlees rookt. Wij zullen u hieronder alles uitleggen.
U moet natuurlijk beginnen met het kiezen van de smaak. Er zijn zes verschillende en unieke smaakvariaties beschikbaar. Als u de ideale smaak heeft gekozen, kan het rook proces beginnen.
De eerste stap is het besprenkelen van het vlees of de vis met zout en suiker. Voor iedere kilo heeft u ongeveer zeventig gram zout en tien gram suiker nodig. Vervolgens moet u het vlees of de vis twintig tot 24 uur koud leggen zodat de kruiden in het vlees of de vis kunnen trekken. Als de kruiden zijn ingetrokken, moet het vlees of de vis afgespoeld worden, zodat er geen resten van zout en suiker meer opzitten. Droog het vlees of de vis vervolgens af en laat het een of twee dagen drogen in een koelkast. Als het vlees of de vis uit de koelkast komt, moet u erin kunnen drukken zonder dat er vloeistof uitkomt.
De volgende stap is om het vlees of de vis op te hangen in een rookcontainer, dit kan een kartonnen doos, plastic zak of multi-oven van Morsø zijn. Als u een Morsø pizzaoven heeft, kunt u een rookoven accessoire aanschaffen. De buitentemperatuur van de rookcontainer heeft een temperatuur tussen de vier en negentien graden. We raden aan om geen vlees te roken als het regent of als er een krachtige wind staat.
Als u het vlees of de vis heeft opgehangen, kunt u de rookpijpen aansteken. Steek er één per keer aan en doe dit aan het uiteinde van de grootste opening. Als de gehele rookpijp brandt, kunt u het vuur uitblazen. Als de vlam gedoofd is, moet de rand van de rookpijp gaan gloeien. Plaats vervolgens de rookpijp op de stalen houder, die in de doos is inbegrepen. Plaats de rookpijp vervolgens op de bodem van de rookhouder en zorg ervoor dat de gloeiende rand naar boven wijst. Er moet een kleine opening in de container zijn, zodat er lucht naar binnen en buiten kan.
Zodra de rookpijp is uitgebrand, moet u deze vervangen voor een nieuwe. U gebruikt ongeveer drie à vijf rookpijpen per keer. Als het koud roken klaar is, moeten de producten opgehangen worden om te rijpen. Bij vis is dit minimaal twee dagen en bij vlees drie tot vier dagen.